*Walk The Talk* Tips MemBeli Belah DaLam TaliAn DeNgaN Cara SelaMat


Secara umumnya, dalam teknologi sekarang yang serba canggih ini, telah ramai yang sudah pandai menggunakan talian atau internet untuk membeli-belah barangan yang mereka perlukan. Namun masih ramai tidak tahu membeli-belah dalam talian secara selamat. Disini ada beberapa tip yang saya akan kongsikan.

1.PC/Laptop mestilah dilindungi.
Sebelum memasuki talian pastikan PC/Laptop dilengkapi perisian anti-virus atau perisian keselamatan internet yang dikemaskini untuk melindungi daripada perisian pengintip, virus, cecacing dan lain-lain ancaman.

2. Jangan abaikan tabiat baik ketika membeli-belah.
Disebabkan membeli-belah di dalam talian, tidak bermakna anda boleh lupakan tabiat biasa seperti membuat tinjauan atau membuat perbandingan harga terlebih dahulu sebelum membeli.

3.Buat carian pernilaian yang pernah dibuat oleh orang yang pernah membeli barang daripada syarikat yang sama. Ia bertujuan untuk mendapatkan idea terbaik mengenai kebolehpercayaan syarikat itu.

4. Lakukan transaksi hanya menerusi laman web yang selamat dan boleh dipercayai. Sebelum membuat belian, pastikan pemilik laman terbabit memiliki ikon yang menunjukkan ia mengambil pendekatan program keselamatan tertentu.

5. Bayar gunakan kad kredit. Salah satu perkara yang sering diperkatakan ketika membeli di dalam talian ialah penyalahgunaan kad kredit. Secara ironiknya, membayar menggunakan kad kredit adalah kaedah paling selamat untuk melakukan transaksi di dalam laman web kerana teknologi enkripsi dan validasi yang digunakan adalah antara yang paling selamat.

6. Cetak resit atau helaian pengesahan pembelian. Sewajarnya anda menerima pengesahan belian secara langsung dari laman web atau emel setiap kali selepas membuat belian. Jika belum dapat, ambil perhatian!! sentiasa pastikan pengesahan itu sehingga produk yang dibeli sampai ke tangan anda.

Sumber: Berita Harian

0 comments:

Artikel PiLihan Saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...