Pening Kepala - Roti canai, teh tarik naik 20 sen

Assalamualaikum dan salam satu Malaysia.

Hari ini admin nak share sedikit mengenai kesan kenaikan Harga Minyak baru-baru ni. Salah satu kesannya boleh dilihat melalui petikan akhbar dibawah. Sekali harga minyak naik, harga barang  pasti naik juga. Admin bukan nak bangkang atau menyokong tetapi admin sendiri pun terasa juga bahang kenaikan harga minyak. hehe.
Berikut adalah petikan akhbar:

GEORGE TOWN - Para pelanggan kedai mamak dan restoran nasi kandar di negeri ini mendakwa mereka kini terpaksa membayar lebih 20 sen bagi setiap harga makanan dan minuman yang dijual di kedai-kedai itu sejak kerajaan mengumumkan kenaikan harga minyak Isnin lalu.
Tinjauan Kosmo! di sekitar Bayan Baru, Bayan Lepas dan George Town mendapati lima buah kedai nasi kandar di kawasan terbabit telah menaikkan harga makanan seperti roti canai, nasi lemak serta pelbagai lauk selain menaikkan harga minuman teh tarik dan minuman berais.
Sekeping roti canai kini perlu dibayar RM1 berbanding 80 sen sebelum ini, teh tarik RM1.20 berbanding RM1, nescafe ais RM1.90 berbanding RM1.70, milo ais RM1.90 berbanding RM1.70 manakala jus buah-buahan pula RM2.70 berbanding RM2.50.
Penyelia sebuah restoran nasi kandar di Bayan Baru memberitahu, harga baharu itu diputuskan oleh pihak pengurusan dan berkuat kuasa serta-merta tetapi dia menolak kenaikan tersebut ada kaitan dengan kenaikan harga petrol.
GUAT SENG menjual pelbagai barang keperluan di Pasar Awam Maharani, Muar semalam.

"Kenaikan harga makanan dan minuman tidak dapat dielakkan kerana kos operasi semakin bertambah. Senarai harga baharu di restoran kami akan dipaparkan sedikit masa lagi," kata penyelia restoran itu yang enggan dikenali.

Sumber: Kosmo Online

0 comments:

Artikel PiLihan Saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...